woensdag 22 december 2010

Varanasi


De zon gaat onder. Langs de Ganges lopen jonges cricket te spelen en juigen luidkeels als iemand de bal goed raakt. Nog geen tien stappen verder zijn de rookwolken te zien van de overledenen die langs de heiligste rivier gecremeert worden. India...een indrukwekkend land die het startpunt zal zijn van mijn nieuwe kunst project `Rituelen rondom de dood`.
Een land waar de omgang met de dood erg verschilt met de manier waarop we er in het westen mee omgaan. Alleen al het feit dat leven en dood zo dicht op elkaar leven.

Op de weg naar dit bijzonder bedevaartsoord `Varanasi` zijn vele vrouwen, die in felgekleurde sari´s met op hun hoofd spullen in lappen gewikkeld, te zien. Tussen de rijen toeterende auto´s, ossen, fietsen, moters, rickshaws en voetgangers vinden ze zich een weg in de stoffige chaos om te bidden aan de Ganges. Hindu mannen en vrouwen van overal komen hiernaartoe om dit heilige water te zien. Ook baden ze zich met zeep in dit water, wat tegelijkertijd één van de meest verontreinigde rivieren van de wereld is. Het is een wens van iedere Hindu om in dit water verstrooid te worden. Langs de rivier is veel bedrijvigheid. Op de trappen liggen doeken te drogen in de zon en in het water staan mannen en vrouwen de was te doen. Met een stevige zwier slaan ze het wasgoed tegen de stenen langs de rand. Langs het water staan felgekleurde tempels en kleine huisjes waar gebeden wordt. In de modder liggen de geofferde bloemen nog van de vorige avond. Overal worden oranje en andere felgekleurde bloemen voor het offeren verkocht. In de smalle straatjes die naar de Ganges leiden zijn in de muren kleine offerplekjes gemaakt. Hier en daar zijn mannen in oranje gewaden te zien met een rode stip en een witte streep op hun voorhoofd geschilderd. Alles ademt spiritualiteit. Maar ook het echte leven gaat door. Mensen luieren, achter een hond rennen haar vijf puppies happend naar haar tepels...kinderen proberen hardnekkig kaarten te verkopen, botenmannen proberen een ritje over de Ganges te slijten, zelfs een scheerbeurt, massage of handlezen is hier mogelijk, jongetjes vliegeren. Een oude man klimt met zijn stok de treden omhoog en een moeder loopt vermoeit haar baby te sussen. Koeien lopen vrij rond als koningen, mensen roggelen en spugen op de grond en mannen plassen gehurkt tegen de trappen....Je kijkt je ogen uit. De bedwelemende geuren komen je tegemoed...van pies tot wierrook, zeep en voedsel.
Als de avond valt verkopen kinderen bloembakjes die aan het water geofferd worden. Overal dobberen brandende kaarsjes. Er is een Ganges ritueel te zien waarbij een aantal mannen in mooie gewaden onder gezang een rituele handeling doen richting de Ganges. Met kaarsen, brandend wierrook en klingelende bellen. Even later is er in de straatjes nog meer belgerinkel te horen.

Genoeg voer om over een week aan de slag te gaan in mijn residentie in New Delhi. Saskriti Foundation heeft mij een plek geboden om te gaan werken aan het thema. Een atelier met studio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten